champagne, skænker, rosé champagne, rosé, smil, glas, cruise

Champagne: Sådan skænker du det perfekte glas

Når du har købt en flaske champagne, vil du naturligvis gerne have det bedste ud af den. Det gør du ved at servere den iskold og hælde den op på samme måde, som skulle du skænke en fadøl. Det er i hvert fald sådan, franske forskere mener, at champagnen skænkes bedst.

Af Martin Melcher
Foto: Martin Melcher
28. oktober 2020

Franskmænd er stolte af deres vintraditioner, og det kan man også godt forstå. Det har ledt dem til at undersøge, hvordan man skænker et glas champagne på bedst mulige måde, så det bevarer så meget af den originale smag og så mange bobler som muligt.

 

Hæld den ned langs kanten

En fadøl smager bedst, når den ikke skummer alt for meget, og kulsyren stadig er intakt. Sådan er det også med en champagne. For at bevare boblerne og så meget af smagen, skal du derfor hælde den roligt ned langs indersiden af kanten i stedet for at pøse den ned i midten. For jo mere roligt du hælder den ned, des mindre af kulsyren går til spilde i det øjeblik, du hælder den op – og så bliver den hurtigere doven i glasset.

 

Server champagne afkølet

Når en flaske champagne siges at skulle serveres iskold, så stemmer det også. For franskmændene har fundet ud af, at det hjælper på både smag og bobler, hvis champagnen serveres ved 4 grader i stedet for ved 12 eller 18 grader.

Grunden til det er, at den lave temperatur forlænger champagnens kølighed og også bidrager til, at boblerne bliver bibeholdt, når den bliver hældt op i et glas. Så vil du gerne kunne nyde et glas champagne med bobler, bør du altså sørge for at køle den godt ned, inden du serverer den for dig selv og eventuelle gæster. Vælger du i stedet at servere den varm, mister du boblerne – ganske enkelt (eller i hvert fald i et hurtigere tempo).

 

Boblerne har meget at sige for smagen

Boblerne er ikke kun lækre i en champagne. De er også vigtige, da de overfører smag, duft og følelse til munden – de har derfor stor betydning for hele oplevelsen af champagnen. Så jo mere du passer på boblerne, når du hælder et glas champagne op, jo større bliver nydelsen af den.

Champagne: Sådan skænker du det perfekte glas

Få fingrene i nogle af favoriterne