Spring til indhold

Champagne flaskestørrelse

flaskestørrelser, champagneflasker, moet, flasker, champagne

Champagne flaskestørrelse

Der findes 15 forskellige flaskestørrelser i champagne, nogen mere kendte end andre. I denne lille artikel kan du læse om de enkelte flaskers brug, og hvad betydningen af dem er.

Af mawolf
Foto: mawolf
21. marts 2020

I forbindelse med produktionen af champagne er det lovkrav at alle flasker fra Piccolo til Jeroboam bliver lagret og har andengæringen i flasken.

Fra Rehoboam er det tilladt at foretage det der hedder transfer, hvilket betyder at man i forbindelse med degorgeringen, omhælder champagne fra standard eller magnum flasker til de store flasker, derved risikere men ikke så ofte at flaskerne eksploderer, da de ofte produceres til at blive solgt og åbnet efter kort tid.

Der er enkelte producenter der lagrer i flasken helt op til Nebuchadnezzar (15 liter) men oftest er det med non vintage champagne, altså ikke årgang, så perioden i kælderen er lidt kortere end ved vintage champagner.

Piccolo / Pony (1/4 flaske, 0,1875 l, 2 glas)

Den mindste flaske i champagne, navnet stammer fra Italien og betyder “Lille” Svarer til ca. 2 glas.

Mini / Quater / POP (1/4 flaske, 0,200 l, 2 glas)

Flasken indeholder 0,20 liter og er den typiske lille flaske man finder på markedet. Möet har denne som mindste og det er den størrelse som Pommery benytter i deres POP serie.

Demi / Split (1/2 flaske, 0,375 l, 4 glas)

Demi er “halv” på fransk. Størrelsen svare til en ½ standard flaske og svarer til ca. 4 glas champagne, passer lige til en frokost / Picnic for to.

 

Standard / Bouteille (1 flaske, 0,75 l, 8 glas)

Standard flaske størrelse, og den mest almindelige svarer til ca. 8 champagneglas.

Magnum (2 flasker, 1,50 l, 16 glas)

Flasken indeholder 1,50 liter. Navnet er Latinsk for “stor”.

Magnum anses for at være den bedste størrelse for lagring af champagne. grundet forhold mellem vin, gær og luft i flasken.

Jeroboam (4 flasker, 3,00 l, 32 glas)

Flasken indeholder 3 liter og kaldes også ofte for en dobbelt magnum.

Navnet stammer fra den første konge af det nordlige kongedømme Israel, som regerede i 22 år i det 10. århundrede BC. Navnet kan oversættes til “he increases the people”

Rehoboam (6 flasker, 4,50 l, 48 glas)

Flasken indholder 4,5 L, men er ikke særligt udbredt i Champagne.

Navnet stammer fra kong Solomons søn, barnebarn af kong David, som regerede kongedømmet Judah i det 10. århundrede BC. flaskens størrelse stemmer meget godt overens med navnets oversættelse “he who enlarges the people”

Mathuselah (8 flasker, 6,00 l, 64 glas)

Flasken indeholder 6 liter og er en flaskestørrelse som er rigtig god i forbindelse med fester og fejringer. størrelse af imponerende men er stadig til at håndtere i forbindelse med at skænke op i champagneglassene.

Flasken er navngivet til ære for Mathuselah, som i den hebraiske bibel skulle være den ældste person der har levet. Mathuselah var en antediluviansk patriark nævnt i det gamle testamente som skulle have levet i 969 år, og navnet er symbol på stor alder.

Salmanazar (12 flasker, 9,00 l, 96 glas)

Flasken indeholder 9,00 liter og kan også håndteres i hånden i forbindelse med festlige lejligeheder, dog skal der holdes lidt pauser da den er tung og champagnen har en tendens til at komme hurtigt ud i glassene.

Navnet henviser til en variation af 5 Assyriske konger som regerede mellem det 13. og 8. århundrede BC.

Balthazar (16 flasker, 12,00 l, 128 glas)

Flasken indeholder 12,00 liter.

Navnet er med henvisning til den arabiske konge Balthazar som præsenterede gaver til Jesus efter hans fødsel i Jerusalem.

Nebuchadnezzar (20 flasker, 15,00 l, 160 glas)

Flasken indeholder 15,00 liter, og er den største flaske som der bliver lavet champagne i, hvor lagringen sker direkte i flasken.

Navnet er med henvisning til dem største og mest betydningsfulde Babylonske konge, som regerede fra sidst i det 7. århundrede til midt i det 6. århundrede BC.

Flaskerne herunder benyttes næsten aldrig!

Melchior (24 flasker, 18,00 l, 192 glas)

Flasken indeholder 18,00 liter, der lagres ikke direkte i denne størrelse flaske, men i forbindelse med degorgeringen vil der bliver foretaget transfer fra enten stadard eller magnum flasker.

Navnet er med henvisning til en af de tre vise mænd, der præsenterede gaver til Jesus efter hans fødsel i Jerusalem.

 

Solomon (24 flasker, 18,00 l, 192 glas)

Flasken indeholder 18,00 liter, men flasken form og type er anderledes end Melchior.

Navnet er med henvisning til Solomon, den vise konge af det forenede Israel og søn af David.

Sovereign (35 flasker, 26,25 l, 280 glas)

Flasken indeholder 26,25 liter, og er produceret af Taittinger i 1988 i forbindelse med søsætningen af det dengang største krydstogtsskib “The Sovereign of the Seas”

Primat (36 flasker, 27,00 l, 288 glas)

Flasken indeholder 27,00 liter.

Navnet er nok fra det sen latiske og kan oversættes til (Chief, Noble). Flasken bliver og nogengange kaldt Goliath efter biblen hvor Goliath blev dræbt af David.

Melchizedek (40 flasker, 30,00 l, 320 glas)

Flasken indeholder 30,00 liter og er den største af alle champagneflaskerne.

Navnet er med henvisning til den bielske konge af Salem og præst af El Elyon, han deler brød og vin ud og velsigner Abram og El Elyon.

Champagne flaskestørrelse

Få fingrene i nogle af favoriterne