Hvis ikke du drikker champagne til daglig, kan det være svært at finde rundt i, hvilket champagneglas, du skal vælge. Det er svært, da det netop ikke er helt ligegyldigt, hvilket type glas du serverer champagne i. Faconen på glasset kan nemlig påvirke smagsoplevelsen. Det og meget mere guider vi dig til her. 

Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger et glas, hvor åbningen er stor nok til, at du kan dufte til champagnen, mens du drikker. For jo større skål eller kumme, som det hedder, jo mere plads får aromaerne. Det giver mere smag og en bedre oplevelse af champagnen. Bunden er bestemt heller ikke lige meget, da den er afgørende for, hvordan boblerne i champagnen opfører sig. Det betyder med andre ord, at du får forskellige bobler afhængigt af, hvilket type glas du vælger. 

Hvilke typer champagneglas findes der? 

For at finde ud af  hvilket type glas du skal vælge, er det nødvendigt, at du kender til de forskellige typer, der findes.

Flute  

Det første glas, vi introducerer for dig for, er flute-glasset. Det er et traditionelt glas og det, som mange benytter sig af i de danske hjem. Det er et højt og slankt glas med en mellemlang stilk. Glasset er særligt kendetegnet ved, at højden er med til at få boblerne til at fremstå på smukkeste vis – som perler på en snor. 

ChampagneglasLangt de fleste af denne type glas har et ru punkt i bunden af skålen, hvis formål er at få boblerne til at samles, inden de stiger op i glasset. På grund af den detalje holder boblerne i glasset længere end i andre typer af champagneglas.

Glasset her er særligt velegnet til mousserende vine som Brut og Extra-Brut, men er omvendt ikke velegnet til de dyre og mere fyldige champagner, hvor smagsoplevelsen bliver bedre af en bredere skål, der får aromaerne bedre til sin ret. 

Tulip

Hvis du på et tidspunkt deltager i en champagnesmagning, vil Tulip-glasset typisk være det, du får serveret champagnen i. Eksperter inden for champagne tyr nemlig oftere til dette glas, da det med sin bredere kumme og åbning giver mere plads til at fremhæve aromaerne i de dyrere Vintage og Prestige champagner. 

ChampagneglasGlasset holder ikke lige så godt på boblerne som Flute-glasset, men er dog stadig blandt de champagneglas, der holder længst på dem.

Hvis du ikke kan få fat på et Tulip-glas, kan et slankt hvidvinsglas også gøre det.

Coupe 

Det tredje og sidste champagneglas, vi gerne vil præsentere dig for, er Coupe-glasset. Dette type glas er særligt kendt for sit vintagedesign og var også et ret populært glas at bruge til champagne i 1950’erne.

champagneglasDet er kendetegnet ved at have en kort stilk og en lav bowleform, som får boblerne til at sprede sig hurtigt, hvilket får champagnen til at smage mere blødt.  Glasset er dog bedst at bruge til anledninger, hvor champagnen skåles med lige efter, den er skænket. Duften og boblerne forsvinder nemlig hurtigt op til overfladen – derfor er champagnen bedst lige herefter.

Champagneglasset her er meget velegnet til sødere mousserende vine og champagner og  bliver også ofte brugt til drinks som daiquiris og martini

Brug champagnen til at vælge det rette champagneglas 

For at vælge det rette champagneglas, er det oplagt at vælge det efter, hvilken champagne du serverer for dine gæster. For går du efter at servere en billigere champagne fra supermarkedet som velkomstdrink er det ganske udmærket at benytte dig af det traditionelle Flute-glas.

Vil du derimod gerne servere god og velsmagende Vintage eller Prestige champagne, fordi der er noget helt særligt at fejre (eller fordi du gerne vil kræse om dine gæster), er et Tulip-glas det helt rette valg. For her får gæsterne mulighed for virkelig at dufte de gode aromaer i champagnen – både inden og mens de drikker den. 

At drikke champagne skal være en velsmagende og god oplevelse, hvilket du får ved at servere det i det rette type glas. Så bestem dig først for valget af champagne, da det gør valget af champagneglas nemmere for dig.  

Andre nyttige tips til champagneglas 

.For at få en god smagsoplevelse er det ikke kun glasset, der har stor betydning. Det har måden, du vasker dine glas på, og hvordan du skænker din champagne også. Der er mange ting, der spiller ind, og hvis du gerne vil gøre noget helt særligt ud af det, bør du: 

  1. Undgå at vaske dine champagneglas med sulfo

Det er ikke godt at vaske dine champagneglas med sulfo, da det dræber boblerne. Og en champagne uden perlekæder af bobler er ikke nogen specielt god oplevelse – eller i hvert fald ikke lige så god, som den kunne have været. Vask derfor dine champagneglas i varmt vand uden sulfo. 

  1. Hold glasset på skrå

Hvis du gerne vil have det bedst mulige resultat, når du skænker champagne, skal du holde glasset på skrå. Ved at gøre det undgår du, at champagnen skummer, hvilket er bedst for boblerne, hvis de skal holde sig længst muligt. 

  1. Server champagnen ved den rette temperatur

For at fuldende hele oplevelsen bør du servere den ved den rette temperatur. Det sætter lige prikken over i’et over dine anstrengelser. Når du køber champagnen, er det derfor en god ide at spørge ind til, hvad den rette serveringstemperatur er. Dog er det bedst at servere mousserende vine som Crémant og Cava ved 6-8 grader, mens dyrere champagner har godt af at blive serveret ved en lidt højere temperatur. 

Champagneglas giver festlig stemning 

Uanset hvilket champagneglas du vælger med at gå efter, skal du huske på, at ethvert type champagneglas er med til at give en god og festlig stemning med venner og familie. 

ChampagneglasSå hvis du måske går rundt med en bestemt ide om, hvordan et pænt og flot champagneglas ser ud, men ikke kan finde det, skal du huske, at det altid er tanken, der tæller. Festen bliver ikke mindre festlig af, at du skænker champagneglas op i slanke hvidvinsglas eller champagneglas fra den lokale isenkræmmer.