champagneflaske, epernay, champagne day, champagne, stor flaske, blå himmel, skyer

5 myter om champagne

Champagne er noget, vi mennesker har drukket og brugt til at fejre særlige anledninger med siden før 1700-tallet. Men selvom vi har kendt til champagne i så mange år, har der alligevel sneget sig nogle myter ind fra siden. Måske du også selv tror, nogle af dem er sande? Hvilke myter det er, giver vi dig et overblik herunder.

Af Rasmus Ackey Wolf
Foto: Rasmus Ackey Wolf
20. oktober 2020

1. Alt mousserende vin er champagne

Den første myte, eller måske snarere misforståelse, er at al mousserende vin må kaldes for champagne. Sådan forholder det sig ikke, da vin med bobler kaldes for mousserende vin. Men kommer den fra området ”Champagne” og lever den op til de specielle specifikationer og høje krav der er, må den kaldes for en champagne.


2. Champagne er kun godt til aperitif, skaldyr og fisk

Dette er så absolut en myte, da champagne er en fantastisk mousserende vin, der fortjener mere opmærksomhed end ved en aperitif eller til skaldyr og fisk. Champagne egner sig også rigtig godt til mange andre retter – og også til andet end kransekagen på nytårsaften. Fugl, råvildt og desserter går rigtig godt sammen med en champagne.

 

3. Champagne skal poppes

Mange danskere forbinder champagne med nytår – og her skal proppen gerne poppes med et brag. Men, det er faktisk en myte, at en champagne skal dette (i hvert fald hvis det er en ægte champagne), da det er ærgerligt at spilde de dyre dråber og misse lejligheden til at servere den elegant for gæsterne.

 

4. Champagne skal serveres i smalle flute glas

Det er en myte, at champagne skal serveres i så smalle glas som muligt. For faktisk har champagne bedst af at ilte og ”åbne sig” i glasset. Det giver en meget bedre oplevelse af champagnen, da det giver dig bedre mulighed for at ilte og dufte dens aromaer. Dermed ikke sagt, at der er noget i vejen med at servere champagne i smalle glas, hvis det er det, du har det bedst med.

 

5. Champagne er kun for de rige

Det er ikke sandt. Når det kommer til snakken om ”ægte” champagne, tror mange fejlagtigt, at det er en luksus, der kun er forbeholdt dem, der har en god pengepung. Sådan forholder det sig ikke i første omgang, da der findes champagne i forskellige kvaliteter og dermed også i forskellige prisklasser.

 

Du kan derfor sagtens være heldig at finde en god champagne til en rigtig god pris. Den koster naturligvis lidt mere end andre mousserende vine såsom Asti, da kravene er højere og produktionsomkostningerne derfor også er nogle helt andre. Du skal derfor endeligt ikke holde dig tilbage med at købe en god champagne, hvis du har noget at fejre.

 

Har du brug for hjælp til at finde den rette champagne, kan du altid spørge den lokale vinspecialist eller forhøre dig hos os. Så hjælper vi dig til at finde den helt rette champagne til dit arrangement.

5 myter om champagne

Få fingrene i nogle af favoriterne