champagne, cruise, special-club, operaen

Hvorfor er der bobler i champagne?

Champagnens historie går langt tilbage. Der er derfor også flere historier om, hvordan den søde vin og dets bobler blev til. En af de historiske udlægninger er, at den berømte munk, Dom Pérignon, også kaldet for ”Champagnens fader”, faktisk ville undgå bobler i sin vin, men ved et tilfælde fik det til at ske.

Af Martin Melcher
Foto: Martin Melcher
23. september 2020

Boblerne blev født i 1600-tallet

Det menes dog, at det var englænderne, der omkring 1660 udviklede metoden med tilsætning af gær og sukker til at fremprovokere 2. gæring i flasken, som er det, der skaber kulsyren. Franskmændene og den berømte munk begyndte først at mestre metoden kort før 1700, hvilket blandt andet skyldtes, at franskmændenes glas var tyndere og mere skrøbeligt end englændernes og derfor hurtigere gik i stykker under trykket under gæringen. Dog bidrog Dom Pérignon dog stadig til champagnen, vi kender i dag, da han ved at eksperimentere med at blande forskellige vine skabte et bedre produkt, end hvad man dengang havde til rådighed.

 

Kuldioxid forvandles til gas ved åbning

For at komme med en mere teknisk forklaring på, hvordan bobler i champagne skabes, er der et overtryk i champagnen, inden den bliver åbnet. Det er der, da der bliver dannet kuldioxid sammen med alkohol under den afsluttende gæring i den lukkede flaske.

Når det så er nytår, eller du har en anden festlig begivenhed at fejre, og derfor lader proppen springe, bliver trykket i flasken udlignet, hvorved kuldioxiden bliver til gas. Gassen ses som de små og meget karakteristiske bobler og stiger til vejrs, fordi det er lettere end selve champagnen.

For den bedste smag og oplevelse i munden, skal boblerne helst være både små og klare samt kunne holde sig 10 minutter i glasset. Gør de det, ved du, at du har fat i en rigtig god flaske champagne.

 

Glasset skaber boblerne

Men, det er faktisk ikke nok bare at åbne for en flaske champagne for at få boblerne frem. Der skal nemlig små uregelmæssigheder og urenheder i glasset til, da de fanger CO2-molekylerne. Disse klumper sig sammen, og det er netop det, der gør, at man kan se boblerne med det blotte øje.

Hælder du derfor i stedet champagne over i en ren laboratoriekolbe, vil der ikke opstå champagnebobler. Bobler er derfor ikke bare bobler, da det er en ren videnskab at få dem frem i en champagne eller hvilken som helst anden mousserende vin.

Hvorfor er der bobler i champagne?

Få fingrene i nogle af favoriterne