champagnesortiment, import, flasker

Tips: Sådan vælger du den rette champagne

Drikker du kun champagne til nytår eller i forbindelse med bryllupper og andre større begivenheder, kan det være svært at vide, hvilken man skal vælge. For hvad kan man forvente af en Ultra Brut? Eller en Doux? Champagne er en verden for sig, og for at du ikke bliver uheldigt overrasket, når du popper flasken, giver vi dig her vores bedste tips til, hvordan du vælger den rette champagne.

Af Martin Melcher
Foto: Martin Melcher
16. september 2020

Der er stor forskel på typerne af champagne

Hvis ikke du har kendskab til de mange forskellige betegnelser, er det meget nemt at gå galt i byen med en champagne. De smager nemlig langt fra ens, og har du det f.eks. bedst med søde mousserende vine, kan slaget tolv nærmest føles ødelagt med en tør champagne.

 

Så, hvilken champagne er sød, syrlig eller halvtør? Det giver vi dig et overblik over herunder:

 

   • Ultra Brut: Ekstrem tør
   • Ekstra Brut: Meget tør
   • Brut: Tør
   • Ekstra Sec: Tør
   • Sec: Halvtør
   • Demi Sec: Halvsød
   • Demi Doux: Sød
   • Doux: Meget sød

 

Det er ret mange betegnelser at holde styr på – og med så mange betegnelser er det også nemt at gå galt i byen. Men med denne liste bør det være nemmere for dig at vælge en variant, som enten passer til dine smagsløg, eller som passer til den mad, du gerne vil servere for dine gæster.

 

Når det så er sagt, er der selvfølgelig også stor forskel på smagen, når det kommer til de enkelte flasker og champagnehuse. Vil du gerne være lidt mere sikker i dit valg, kan du altid kontakte en online forhandler af champagne for råd og vejledning, så du ikke træffer det forkerte valg.

 

Hvad skal du servere champagnen til?

Udover at kende til betegnelserne for champagnerne og hvad de betyder, har det stor relevans, hvad du gerne vil servere champagnen til. For her er der stor forskel på hvilken champagne, der går bedst til hvad. Det er nemlig bestemt ikke ligegyldigt.

 

De søde og mellemsøde champagner går typisk bedst til desserten og kransekagen, mens de tørre varianter typisk er bedre som velkomstdrink eller til maden. Det er naturligvis meget smag og behag, men ved at gå efter disse overordnede retningslinjer, bør du ikke gå helt galt i byen, når du serverer champagnen.

 

Er de dyre bedre end de billigere?

Hvis du allerede har luret lidt på markedet for champagne, har du sikkert også opdaget, at der er stor forskel på prisen for en flaske champagne. Som hovedregel gælder det, at jo dyrere en champagne er, jo mere eksklusiv og lækker er den i smagen. Vil du derfor gerne have noget ekstra godt at drikke under maden, kan du roligt gå efter en af de dyrere flasker, da de vil være bedre i smag og bobler, end de billigere versioner. Dermed ikke sagt at billigere champagner ikke er gode og kan smage godt – for her gælder det igen også om, hvad ens smag er.

Tips: Sådan vælger du den rette champagne

Få fingrene i nogle af favoriterne