Champagne og mousserende vin: Hvad er forskellen?

Til nytår og festlige lejligheder er der intet så godt som et glas champagne. Men vidste du, at champagne er en fælles betegnelse for mousserende vin fremstillet på druer fra området Champagne? Og at det er en beskyttet betegnelse? Det og meget mere omkring champagne og mousserende vine gør vi dig klogere på i artiklen her.

Af Martin Melcher
Foto: Martin Melcher
26. august 2020

Selvom langt de fleste af os benytter betegnelsen champagne for enhver tilfældig mousserende vin, er det faktisk kun mousserende vine fremstillet efter en særlig metode i området Champagne, der må benytte betegnelsen.

 

Hvad er champagne?

Champagne er mousserende vin fra regionen Champagne, der ligger i det nordøstlige Frankrig. I en champagne må der benyttes tre slags druer, som er den hvide Chardonnay og de røde, som er Pinot Noir og Pinot Meunier, ligesom gæringen skal foregå på en bestemt, traditionel måde.

 

De bedste marker i området Champagne bliver klassificeret som Grand Cru, hvilket kun gælder for 9% af alle markerne. Derudover skal en champagne foretage den 2. gæring på flaske i minimum et halvt år, før den må blive frigivet.

 

Der er derfor nogle skarpe kvalitetskrav til champagne, hvilket netop er det, der gør det til den kvalitetsvin, som det nu og engang er.

 

Hvad er mousserende vin?

Mousserende vin er i bund og grund vin tilsat kulsyre. Når man fremstiller vin, bliver der tilsat gær til druesaften, da det omsætter det naturlige sukker i saften til alkohol. Under processen bliver der udskilt kuldioxid. Når der bliver produceret vin, sker det i åbne kar, hvorfor kulsyren forsvinder ud i den bare luft.

 

Når der i stedet skal laves mousserende vin, bliver vinen udsat for endnu en gæring, som sker på flaske eller i en tank. Her bliver der tilsat gær og sukker, hvorefter der bliver lukket tæt til. Kulsyren bliver derfor i vinen, når gæren omdanner sukkeret til alkohol. Når processen er færdig, står man derfor med en mousserende vin i hænderne.

 

Asti, Prosecco, Cremant og Cava er mousserende vine

En god champagne er som regel ret dyr. Derfor tyr mange af os til andre mousserende vine til nytår, heriblandt Asti, Prosecco, Cremant eller Cava bare for at nævne nogle af dem. Selvom du måske betegner ovenstående som champagne, er de det ikke, da de er fremstillet i andre områder og lande end i Champagne.

 

Dog betyder det ikke, at de mousserende vine smager dårligere eller er i en ringere kvalitet. Hvert vinproducerende område har deres vinlove og krav til, hvordan de skal produceres, og hvilke druer, der må bruges.

 

Du kan kende en god mousserende vin på mindre og vedholdende bobler. Bevæger de sig derfor op mod overfladen i små kæder ved du, at du har fat i en rigtig god mousserende vin. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en sodavand, hvor boblerne eksploderer på tungen. 

 

Ønsker du en mousserende vin eller Champagne i en god kvalitet, Kan vi hjælpe dig. Vi er en online forhandler med forstand på gode champagner. Og vi har faktisk også en lille butik i indre by, hvor du er velkommen til at komme forbi. 

Champagne og mousserende vin: Hvad er forskellen?

Få fingrene i nogle af favoriterne