Hvad er Champagne?

Ægte Champagne kommer fra Champagne-regionen i den nordøstlige krog af Frankrig. For at kunne kalde sin mousserende vin en champagne er der mange regler, og fremgangsmåder der skal opfyldes. 

Champagne distrikt

I princippet er al Champagne mousserende vin, men ikke alle mousserende vin er Champagne. Det er lidt samme princip som med bourbon. Al bourbon er whisky, men ikke al whisky er bourbon.

Champagneloven

Det er teknisk set ulovligt, at en vin mærkes Champagne, hvis den ikke stammer fra netop den franske region af samme navn, eller hvis den afviger fra det forholdsvis strenge sæt retningslinjer, der er skitseret i “champagneloven”.

Vinen kommer i et meget bredt spektrum af typer, og alle er lækre. De mest almindelige, som man ser på hylderne i den lokale vinbutik eller supermarked, er tørre og ikke nødvendigvis særligt søde. 

Det kunne være Brut Nature, Extra Brut eller Brut. Men hvis du kan lide et sukkerholdigt, saftigt boblende champagnekys, skal du kigge efter flasker der er mærket: Extra Dry, Sec, Demi-Sec eller Doux. De er dog en smule sjældnere på hylderne hos din lokale vinhandler, men 100% værd at drikke.

Champagne

Hvorfor er Champagne ofte dyrere end almindelige mouserende vine?

Prisetiketten på din flaske Champagne hænger sammen med den måde den er lavet på. Klimaet i Champagne-regionen kan være barsk. Der kan være frost, regn og hagl, og sammen udgør de forskellige vejrtyper en potentiel trussel mod vinstokke. Især i vækstsæsonen.

Dårligt vejr kan altså være katastrofale for druer. Og det kan netop føre til er markant lavere udbytte i høstsæsonen. Når der skal høstes, skal druerne plukkes med håndkraft istedet for med en maskine. Som man i den sammenhæng kan forvente, er håndplukning af druer en noget dyrere proces.

De reelle omkostninger begynder derfor at akkumulere sig, når man taler om decideret Champagne-produktion. Ikke kun ift høsten, men også i selve produktionen af det boblende guld.

Champagneproduktion

Champagne fremstilles ved en meget traditionel metode. Druesaften fermenteres til en basisvin og tappes derefter på flasker. Derefter tilsætter de forskellige vinproducenter en blanding af sukker og gær, for at skabe en ny gæring, direkte i flasken. Det er dette, der giver den sprudlende boble der gnistrer som vi kender den fra en god flaske.

Herfra skal vinen typisk ældes i yderligere 15 måneder, eller mindst tre år for vintageflasker. Men nogle huse ælder deres Champagnes meget længere.

Med en så langvarig og arbejdstung proces er det ikke underligt at ægte Champagne har en noget dyrere etiket! Ægte håndværk og faglig stolthed koster, og det kan stort set altid smages og ses.

Forskellen på champagne og mousserende vin.

Mousserende vin kan skaffes fra næsten overalt i verden. Mange fremstilles til dels på samme måde som Champagne, men får deres “spark og fizz” fra andre mindre tidskrævende og billigere metoder. Vi kan smage forskellen, og det vil du også kunne, hvis du får et dejligt og blødt champagnekys fra vores store samling af champagne. 

Champagne