Champagne: Sådan skænker du det perfekte glas

Når du har købt en flaske champagne, vil du naturligvis gerne have det bedste ud af den. Det gør du ved at servere den iskold og hælde den op på samme måde, som skulle du skænke en fadøl. Det er i hvert fald sådan, franske forskere mener, at champagnen skænkes bedst.

Franskmænd er stolte af deres vintraditioner, og det kan man også godt forstå. Det har ledt dem til at undersøge, hvordan man skænker et glas champagne på bedst mulige måde, så det bevarer så meget af den originale smag og så mange bobler som muligt.

Hæld den ned langs kanten

En fadøl smager bedst, når den ikke skummer alt for meget, og kulsyren stadig er intakt. Sådan er det også med en champagne. For at bevare boblerne og så meget af smagen, skal du derfor hælde den roligt ned langs indersiden af kanten i stedet for at pøse den ned i midten. For jo mere roligt du hælder den ned, des mindre af kulsyren går til spilde i det øjeblik, du hælder den op – og så bliver den hurtigere doven i glasset.

Server champagne afkølet

Når en flaske champagne siges at skulle serveres iskold, så stemmer det også. For franskmændene har fundet ud af, at det hjælper på både smag og bobler, hvis champagnen serveres ved 4 grader i stedet for ved 12 eller 18 grader.

Grunden til det er, at den lave temperatur forlænger champagnens kølighed og også bidrager til, at boblerne bliver bibeholdt, når den bliver hældt op i et glas. Så vil du gerne kunne nyde et glas champagne med bobler, bør du altså sørge for at køle den godt ned, inden du serverer den for dig selv og eventuelle gæster. Vælger du i stedet at servere den varm, mister du boblerne – ganske enkelt (eller i hvert fald i et hurtigere tempo).

Boblerne har meget at sige for smagen

Boblerne er ikke kun lækre i en champagne. De er også vigtige, da de overfører smag, duft og følelse til munden – de har derfor stor betydning for hele oplevelsen af champagnen. Så jo mere du passer på boblerne, når du hælder et glas champagne op, jo større bliver nydelsen af den.

5 myter om champagne

Champagne er noget, vi mennesker har drukket og brugt til at fejre særlige anledninger med siden før 1700-tallet. Men selvom vi har kendt til champagne i så mange år, har der alligevel sneget sig nogle myter ind fra siden. Måske du også selv tror, nogle af dem er sande? Hvilke myter det er, giver vi dig et overblik herunder.

Læs mere

Hvorfor er der bobler i champagne?

Champagnens historie går langt tilbage. Der er derfor også flere historier om, hvordan den søde vin og dets bobler blev til. En af de historiske udlægninger er, at den berømte munk, Dom Pérignon, også kaldet for ”Champagnens fader”, faktisk ville undgå bobler i sin vin, men ved et tilfælde fik det til at ske.

Læs mere

Tips: Sådan vælger du den rette champagne

Drikker du kun champagne til nytår eller i forbindelse med bryllupper og andre større begivenheder, kan det være svært at vide, hvilken man skal vælge. For hvad kan man forvente af en Ultra Brut? Eller en Doux? Champagne er en verden for sig, og for at du ikke bliver uheldigt overrasket, når du popper flasken, giver vi dig her vores bedste tips til, hvordan du vælger den rette champagne.

Læs mere

Champagne og mousserende vin: Hvad er forskellen?

Til nytår og festlige lejligheder er der intet så godt som et glas champagne. Men vidste du, at champagne er en fælles betegnelse for mousserende vin fremstillet på druer fra området Champagne? Og at det er en beskyttet betegnelse? Det og meget mere omkring champagne og mousserende vine gør vi dig klogere på i artiklen her.

Læs mere

Vazart_Coquart_Brut_Zero

Mad og champagne: Hvilken champagne serveres til hvad?

Champagne er på ingen måde kun forbeholdt nytår og kransekage. For man kan faktisk drikke champagne til stort set alt, da det kommer i forskellige typer. Er du derfor glad for champagne, eller vil du gerne drikke det lidt mere, gør vi dig her klogere på hvilken type champagne, der passer til hvilken mad.

Læs mere

Champagnekøler

Champagnekøler: Sådan holder du din champagne kølig

Når en flaske champagne skal serveres til nytårsaften, til brylluppet eller enhver anden særlig begivenhed, så skal den være kold. Det er en nødvendighed, da der næsten ikke er noget værre end at få serveret en varm champagne. Boblerne er netop til for at skulle nydes kolde. Men hvordan holder du så champagnen kølig? Læs mere

Vintage Champagne

Derfor er champagne godt for dig

Mangler du en god grund til at drikke champagne (udover at det smager godt)? Så skal du læse med her, hvor vi giver dig tre gode grunde til, hvorfor det er godt for dig at nyde et glas champagne med jævnlige mellemrum.

Udover den rigtig gode smag, er der en række grunde til, at du med god samvittighed kan læne dig tilbage og nyde et godt glas champagne. Læs mere

Champagne drinks – 2 gode opskrifter

Champagne er altid lækkert – og mindst lige så lækkert er champagne drinks, som gør enhver fest endnu mere festlig, end hvad den er i forvejen. For champagne behøver ikke altid at nydes rent. Det smager også rigtig godt med den rette kombination af juice og alkohol.

Champagnesabel – Sådan bruger du den

Der er noget særligt over at kunne bruge en champagnesabel. Men hvordan gør man det? At sable en champagne er lidt af en kunst i sig, og det skal gøres rigtigt for at lykkes. Men med nogle få tips, bliver det let som en leg og uden risiko for at skære sig eller det, der […]